Online edukacije

Prijavite se na webinare i  pratite predavanja i radionice urednika, autora i suradnika Školske knjige. Za vas pripremamo mnogobrojne zanimljive i korisne teme koje će vas upoznati  s različitim sadržajima i alatima za novo doba poučavanja, a praktičnim primjerima pomoći u provedbi nastave i ostvarivanju ishoda. Vaša smo podrška tijekom cijele godine.

Biologija u srednjoj školi

Evolucija pred našim očima

26. travnja 2021. u 16 sati

Koncept evolucije izgrađuje se od osnovne škole pa sve do samog kraja školovanja po gimnazijskom programu. Evolucija može odgovoriti na brojna pitanja učenika te ojačati njihovu prirodoznanstvenu pismenost. Pridružite se interaktivnom izlaganju o evoluciji koja se događa upravo sada na primjeru rezistentnosti na antibiotike.

Predstavit ćemo Vam nekoliko primjera kako učenicima približiti evoluciju i kako je implementirati u nastavni proces na zanimljiv način.

Saznajte i koje smo novosti pripremili u udžbeniku Biologija 4, o novom metodičkom pristupu, dodatnim vrijednostima koje nude udžbenik i radna bilježnica te o cjelovitoj podršci za nastavnike.

Pripremili smo brojne istraživačke i problemske zadatke, zadatke koji potiču  raspravu i kritičko promišljanje, suradnju učenika i samostalno zaključivanje. Imat ćete priliku vidjeti i kako učenici mogu izravno pristupiti digitalnim sadržajima te 3D modelima i videozapisima koji zorno prikazuju prirodne procese i pojave potičući ih na aktivnost.

Prijavi se

Glazbena umjetnost u srednjoj školi

Filmska glazba i glazbena umjetnost

23. travnja 2021. u 15 sati

Bez glazbe mnogo je toga  nezamislivo. Toga smo kao nastavnici itekako svjesni, a upravo to želimo prenijeti na naše učenike – da svjesni prisutnosti glazbe žive svoje svakodnevnice, a važnu ulogu svakako ima filmska glazba.

U udžbeniku Glazbena umjetnost 4, o glazbi 20. i 21. stoljeća, brojne su promjene, među kojima se svakako ističe novo poglavlje o vrlo popularnoj filmskoj glazbi.

Suradnica navedenog poglavlja je dr. sc. Irena Paulus, koja je vlastito istraživanje o filmskoj glazbi pretočila u tekst s istaknutim filmsko-glazbenim primjerima, među kojima se svakako ističe glazba za film Čarobnjak iz Oza.

Prijavi se

Njemački jezik u srednjoj školi

Wie gut kann ich mich mündlich und schriftlich ausdrücken?

22. travnja u 18 sati

Poticanje razvoja produktivnih jezičnih vještina zahtjevan je metodičko-didaktički zadatak, a učinkovito vrednovanje govorne i pisane produkcije za nas je nastavnike još veći izazov.

O elementima vrednovanja i kvalitetnoj povratnoj informaciji koja učenicima treba biti smjernica za daljnji rad bit će riječi u sklopu sljedećeg u nizu online edukacija.

Prijavi se

Razredna nastava

KNJIGOMJER – kako da lektira postane privlačna pustolovina

22. travnja 2021. u 14 sati

Poznato je da je čitanje važno i da ima mnogo dobrih učinaka. Proširuje nam znanja, obogaćuje nas novim iskustvom, potiče maštu, pridonosi razvoju jezičnih vještina, obogaćuje rječnik, pomaže razvoju kritičkog mišljenja i još mnogo toga.
No učiteljska iskustva pokazuju da je katkad teško motivirati učenike za čitanje lektirnih djela. Interaktivne radne bilježnice Knjigomjer izvrsno su rješenje.

U razgovoru o važnosti čitanja sudjeluju književnica Željka Horvat Vukelja, autorice Knjigomjera Violeta Drvenkar i Monika Ružić te učiteljica Zvjezdana Budoš Mlinac.

Prijavi se

Engleski jezik u srednjoj školi

Enhancing communicative competence – NEW textbooks

21. travnja 2021. u 18.30 sati

Upoznajte udžbenik Forward 4 za četvrti razred gimnazija i četverogodišnjih strukovnih škola kao i cjelokupnu podršku Školske knjige koja će vam olakšati pripremu i izvođenje nastave.

Prijavi se

Povijest u osnovnoj školi

Izazovi poučavanja suvremene povijesti u osnovnoj školi

22. travnja 2021. u 16 sati

O izazovima poučavanja suvremene povijesti 20. i 21. stoljeća na online edukaciji raspravljat će urednik povijesti Školske knjige Deniver Vukelić i jedan od dugogodišnjih autora udžbenika povijesti za osmi razred osnovne škole Krešimir Erdelja.

Bit se govora i o prilagodbi poučavanja kroz prizmu novoga kurikuluma Povijesti, primjeni različitih novih metodičkih pristupa u tiskanom udžbeniku i uporabi različitih digitalnih pomagala i podršci udžbeničkog programa Školske knjige.
Saznat ćete kako složene probleme i izazove suvremene povijesti što zornije i jasnije prikazati i analizirati kroz različite medije i o metodama poučavanja kojima će učenicima suvremena povijest biti razumljivija i zanimljivija kako bi što lakše mogli usvojiti odgojno-obrazovne ishode.

Prijavi se

Povijest u srednjoj školi

Izazovi poučavanja suvremene povijesti u gimnaziji

21. travnja 2021. u 15 sati

O izazovima poučavanja suvremene povijesti 20. i 21. stoljeća na online edukaciji raspravljat će urednik povijesti Školske knjige Deniver Vukelić i jedan od dugogodišnjih autora udžbenika povijesti za četvrti razred gimnazije Igor Stojaković.
Bit se govora i o prilagodbi poučavanja kroz prizmu novoga kurikuluma Povijesti, primjeni različitih novih metodičkih pristupa u tiskanom udžbeniku i uporabi različitih digitalnih pomagala i podršci udžbeničkog programa Školske knjige.
Saznat ćete kako složene probleme i izazove suvremene povijesti što zornije i jasnije prikazati i analizirati kroz različite medije i o metodama poučavanja kojima će učenicima suvremena povijest biti razumljivija i zanimljivija kako bi što lakše mogli usvojiti odgojno-obrazovne ishode.

Prijavi se

Hrvatski jezik u osnovnoj školi

Budućnost čitanja i izazovi poučavanja materinskoga jezika

21. travnja 2021. U 13 sati

Upoznajte nove udžbenike Hrvatskoga jezika za odabir u svibnju i cjelokupnu podršku Školske knjige koja će vam olakšati pripremu i izvođenje nastave.

Urednice mr. sc. Emica Calogjera Rogić i Vanja Jajić, prof. predstavit će vam nove udžbenike hrvatskoga jezika u 8. razredu, primjere učinkovite primjene digitalnih tehnologija i tiskanih materijala u poučavanju materinskoga jezika i materijale za nastavu na daljinu koje za vas pripremaju naši autori, urednici i suradnici.

Prijavi se

Hrvatski jezik u osnovnoj školi

Stvaralački poticaji uz uporabu videosadržaja u nastavi

16. travnja 2021. u 16 sati

Online edukacija „Stvaralački poticaji uz uporabu videosadržaja u nastavi“ prikazat će kako u suvremenom nastavnom procesu, neovisno je li on virtualan ili klasičan učionički, progovoriti jezikom današnjega učenika i omogućiti mu da obrazovne ishode ostvaruje kroz izvore koji su mu bliski – digitalnim alatima i videosadržajima.
U online edukaciji predavačica će prikazati svoje i učeničke videosadržaje, osvrnuti se na aplikacije prikladne za njihovu izradu, a u završnom dijelu prikazati i usporediti rad u dvama alatima za izradu videosadržaja – Biteable i Powtoon.

Prijavi se

Razredna nastava

Sigurno u prvi!

15. travnja 2021. u 17 sati

Doznajte iskustvo učiteljice koja je prošla tranziciju s nastavnoga plana i programa na kurikulum te što joj je konkretno u udžbenicima Školske knjige bilo vrijedno u tom procesu.
Saznat ćete i sljedeće:
– s kojim ćete se novim administrativnim zahtjevima susresti u 1. razredu sljedeće školske godine te koja vam je rješenja za to pripremila Školska knjiga u svojoj bogatoj i cjelovitoj podršci
– zašto je proces vrednovanja u udžbenicima Školske knjige dobar i funkcionalan u nastavi
– koje biste nedoumice mogli imati prilikom provođenja svih vrsta vrednovanja i što vam je Školska knjiga pripremila da ih izbjegnete
– kako i iz koje perspektive treba birati udžbenike i dodatne materijale za rad prema kurikulumu.
I najvažnije – sve što čujete bit će potkrijepljeno konkretnim primjerima iz prakse.

Prijavi se

Razredna nastava

U Matematičkoj mreži s autorima

12. travnja 2021. u 16 sati

Predstavit ćemo vam
– ideju i koncept udžbenika Matematička mreža od 1. do 4. razreda
– platforme na kojima se nalaze udžbenici
– dodatne digitalne sadržaje
– pripadajuće druge obrazovne materijale: radne bilježnice, zbirke zadataka, nastavne listiće i zadatke za vrednovanje učeničkih postignuća
– cjelokupnu podršku i bogatstvo materijala na e-sferi za pripremu i izvođenje nastave
– materijale za nastavu na daljinu
– grupu Matematička mreža na Facebooku
Pridružite nam se i iskoristite priliku za postavljanje pitanja na koja ćemo vam sa zadovoljstvom odgovoriti.

Prijavi se

Geografija u osnovnoj i srednjoj školi

Što možemo naučiti iz afričkog sustava obrazovanja – primjeri dobre prakse

8. travnja 2021. u 12 sati

Dejan Nemčić, prof. geografije, dobitnik nagrada Global Teacher Avard – najbolji svjetski učitelj, Ponos Hrvatske, nagrade Hrvatskog geografskog društva za poučavanje i učenje, osnivač humanitarne udruge Možemo zajedno za pomoć afričkim školama dugi niz godina proučava afričko obrazovanje. U suradnji sa hrvatskim školama do sada je opremio škole u Africi sa školskim priborom i tisućama geografskih karata koje su nacrtala djeca u Hrvatskoj. Kroz svoje posjete Africi, upoznao se s afričkim sustavom obrazovanja. Svoje impresije podijelit će s nama javljajući se sa lica mjesta, iz Tanzanije, odnosno grada Dar-es-Salaama, najveće luke Istočne Afrike

Prijavi se

Engleski jezik u srednjoj školi

How to Empower your students to ThiNK

30. ožujka 2021. u 18:30 sati

Očekujemo da će iduća školska godina i dalje tražiti od svih u nastavnom procesu dodatan trud u okolnostima u kojima se nalazimo. Zadnja godina za maturante i nastavnike ionako je dodatno izazovna, bez obzira jesu li vaši učenici jako ili premalo motivirani. Dozvolite da vas poslušamo i ponudimo rješenje te tako olakšamo svakodnevicu.
Ove globalno provjerene serije izdavača Cambridge, koji je ujedno i najveći svjetski autoritet za assessment, imaju u svojoj paleti rješenje za vas – pronađimo ga zajedno kroz stručnu podršku!

Prijavi se

Njemački jezik u srednjoj školi

Fit fürs Deutschabitur

22. ožujka 2021. u 18 sati

Vrijeme je kada je učenicima najvažnija priprema za ispite državne mature i što bolji uspjeh, a nastavnicima uspješno ostvarivanje planiranih ishoda.
Želimo vam predstaviti zadatke kojima ćemo učenike na najbolji mogući način pripremiti za ostvarivanje tog cilja. Predstavit ćemo vam i nekoliko projekata usmjerenih na razvijanje svih jezičnih vještina koji su inspirirani projektnim zadacima – Projektseiten – udžbeničke serije Deutsch ist klasse!.
Analizirat ćemo primjere zadataka s obzirom na
– osnovnu i višu razinu državne mature,
– vrste zadatka i jezične vještine
te primjere dobre prakse.

Prijavi se

Engleski jezik u srednjoj školi

How to teach (better) for the state Matura exam?

18. ožujka 2021. u 18:30 sati

Saznajte kako u vremenu koje nam je preostalo na najbolji način pripremiti učenike za Maturu iz engleskog jezika i kako smanjiti stres i povećali kompetencije za ispit koji ih očekuje te tako dali podršku za ostvarenje najboljih rezultata.
Svrha učenja je ne samo Matura već stjecanje i razvoj svih kompetencija kroz godine, te zbog toga je ovaj webinar koristan nastavnicima svih razreda, bez obzira imaju li ove godine maturante ili ne.

Prijavi se

Hrvatski jezik u osnovnoj školi

Mjesec čitanja

16. ožujka 2021. u 17 sati

Svjesni smo da je kod učenika i učenica potrebno razvijati motivaciju za čitanje te ih izlagati što većemu broju različitih vrsta tekstova zato što mnogi spremno izjavljuju da ne vole čitati te da u čitanju ne uživaju. U razredu smo suočeni s velikim izazovom da pokušamo potaknuti na čitanje učenike i učenice koji ne vide svrhu u čitanju, koji se teško snalaze u tekstu, koje ne privlače knjige. U Godini čitanja u Hrvatskoj za vas smo pripremile prijedloge aktivnosti koje možete provesti u svojemu razredu tijekom jednoga mjeseca, a povezane su s čitanjem različitih vrsta tekstova.

Prijavi se

Politika i gospodarstvo

Novi kurikulum za gimnazije_Politika i gospodarstvo

26. veljače 2021. u 15 sati

U online edukaciji prikazat ćemo vam specifičnosti novog kurikuluma predmeta Politika i gospodarstvo za gimnazije te predstaviti nova izdanja Školske knjige i bogatu ponudu materijala za podršku nastavnicima u novoj školskoj godini.

Prijavi se

Ekonomska grupa predmeta

Kulturna i javna djelatnost škole u virtualnom okruženju

25. veljače 2021. u 15 sati

U online edukaciji prikazat ćemo vam proces organizacije kulturnih i javnih događaja u školama tijekom nastave na daljinu i načine suočavanja s izazovima u provedbi te predstaviti primjere dobre prakse.

Prijavi se

Glazbena kultura u osnovnoj školi

Blok-flauta – njezin šarm i prednosti

23. veljače 2021. u 15 sati

Na online edukaciji govorit će se o primjeni blok-flaute u nastavi glazbene kulture. Pokazat će se kako korištenje melodijskog glazbala u nastavi pridonosi bržem i i potpunijem shvaćanju glazbe.
Autorica Priručnika za sviranje blok-flaute pokazat će kako sviranjem blok-flaute pospješiti stvaralačku aktivnost učenika i kako sviranjem blok-flaute možete ostvariti povezanost s Orffovom idejom da učenici proživljavaju povijesnu evoluciju glazbe te zašto je važno u nastavi koristiti i melodijska glazbala.

Prijavi se

Matematika u osnovnoj školi

Vrednovanje naučenoga

23. veljače 2021. u 17 sati

Vrednovanje je sastavni dio nastavnog procesa. Primjenom Kurikuluma nastavnog predmeta Matematika pred učitelje su stavljeni novi izazovi vezani za ovu temu.
Razmišljamo li o svim sastavnicama objektivnog vrednovanja naučenoga?
U ovom predavanju pokušat će raščlaniti navedene sastavnice te na taj način pružiti podršku našim učiteljima.

Prijavi se

Fizika u osnovnoj i srednjoj školi

Može li fizika biti popularan predmet?

22. veljače 2021. u 17 sati

Učenje samo po sebi nije popularan pojam među učenicima, a kada se tome pridoda fizika, broj obožavatelja u redu postaje manji. No, mora li tome biti tako? Mi kažemo NE. A s nama se slaže i jedan od 30 najinteligentnijih ljudi na svijetu prof. dr. sc. Nikola Poljak s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i poznati popularizator znanosti među djecom i mladima.
Fizika je već apsolutni hit među najmlađima, pa i bebama, a to dokazuju i bestseller slikovnice čiji je autor upravo naš predavač. Kako podići ljestvicu njene popularnosti i među većima nestrpljivo očekujemo otkriti na webinaru. Pridružite nam se!

Prijavi se

Talijanski jezik u osnovnoj školi

Učenje može biti zabavno!_Talijanski jezik OŠ

19. veljače 2021. u 19 sati

Važnost digitalnih igara, osim razonode i opuštanja manifestira se i kroz mnoštvo vještina koje učenici razvijaju – osim kognitivnih, spacijalnih i motoričkih vještina, imaju velik utjecaj na poboljšanje IKT vještina.
Digitalni sadržaj pomaže u memoriranju činjenica te kompleksnom rješavanju problema kako bi se povećala kreativnost, no ima i znatan emocionalan učinak na učenika.
Na online edukaciji će biti predstavljene primjene edukativnih digitalnih igara u nastavi talijanskog jezika uz primjere dobre prakse.

Prijavi se

Hrvatski jezik u osnovnoj školi

Nastava prema escape room modelu_Hrvatski jezik OŠ

19. veljače 2021. u 18:30 sati

Ako ste učitelj, često se pitate kako neki sadržaj učenicima prikazati zanimljivijim, približiti ga na neki zabavniji ili neobičniji način? Jedna od mogućnosti je napraviti pravu, napetu i uzbudljivu potragu za odgovorima pomoću modela escape rooma! Za lakše organiziranje, sastavljanje i izvedbu ovakvoga modela nastave, pomažu i digitalni alati. Sve o escape room modelu nastave te izradi takvoga modela poučavanja sadržaja s učenicima, saznajte u webinaru Nastava prema escape room modelu voditeljice Renate Čeč koja će s vama podijeliti vlastite savjete, iskustva i znanja o radu u alatu Deck.Toys kao primjeru za izradu escape room edukativne igre za učenike. Neka potraga za znanjem počne!

Prijavi se

Njemački jezik u osnovnoj školi

Projektorientierte Landeskunde

18. veljače 2021. u 19 sati

Kako različite projektne aktivnosti motiviraju učenike, konkretiziraju uporabu jezika i ostvaruju međupredmetnu povezanost?
Saznajte na online edukaciji za učitelje Njemačkog jezika.

Prijavi se

Digitalno učenje u razrednoj nastavi

Digitalno učenje u razrednoj nastavi

15. veljače 2021. u 15 sati

Na online edukaciji će se govoriti o razvoju nastavne tehnologije do današnjih dana, kada možemo organizirati nastavu na daljinu ili tehnički potpomognutu nastavu u virtualnom okružju.
Nastava bez komunikacije nije zamisliva pa će biti riječi o mogućnosti organizacije sinkrone i asinkrone nastave na primjerima inovativne tehnologije u poučavanju.
Republika Hrvatska kao članica Europske unije mora provoditi zajedničku digitalnu agendu do 2027. Učitelji će na vrijeme doznati koje se promjene očekuju u području obrazovanja do 2027. godine.

Prijavi se

Povijest u osnovnoj školi

Njihov glas i danas se čuje

18. veljače 2021. u 15 sati

Dvije godine pripremao se projekt s učenicima sedmih i osmih razreda OŠ Đuro Pilar iz Slavonskog Broda. Učenici su istraživali temu kulturnog i gospodarskog doprinosa Židova, ali i njihova života prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata u Slavonskom Brodu. Projekt je završio snimljenim filmom u trajanju od sat vremena te zadatcima za obradu na satu. Na online edukaciji bit će govora o nastajanju i vođenju ovog projekta, ali i kako se on može koristiti u nastavi povijesti i hrvatskog jezika s temom Holokausta.

Prijavi se

Geografija u osnovnoj školi

Načelo zornosti i vizualizacija u nastavi geografije

16. veljače 2021. u 13 sati

Posljednjih godina velika je pozornost posvećena osmišljavanju, propitivanju i vrednovanju strategija učenja i poučavanja u svim nastavnim predmetima. Jedan od poticaja za velik interes znanstvenika i praktičara za tu temu jesu pogrešne spoznaje koje učenici „ponesu iz škole“. Pogrešne spoznaje u geografiji, a ponekad možemo govoriti i o zabludama, značajno ograničavaju razumijevanje svijeta u kojemu živimo i sposobnost racionalnog donošenja odluka o upravljanju prostorom.

Prijavi se

Kemija i Biologija u osnovnoj i srednjoj školi

Što je to što nije otrov?

16. veljače 2021. u 17 sati

Kako bi dobili odgovor na pitanje “Što je to što nije otrov?” pridružite nam se u putovanju kroz svijet toksikologije. Svu složenost otrova i višestruke uloge otrova u povijesti, kulturi, znanosti, religiji, medicini, ali i u neslavnoj povijesti ubojstava približit će nam profesorica toksikologije dr. sc. Irena Žuntar. Svi su otrovi zapravo kemikalije, a njihova posebnost proizlazi iz činjenice da su farmakološki aktivni, što im daje i toksična svojstva, pa tako mogu biti i lijekovi i otrovi.

Prijavi se

Hrvatski jezik u srednjoj školi

Važnost neknjiževnih tekstova za razvoj komunikacijske jezične kompetencije učenika_Hrvatski jezik SŠ

15. veljače 2021. u 17 sati

Zašto treba poučavati čitanje (i pisanje) neknjiževnih tekstova?
Kako poučavati čitanje (i pisanje) neknjiževnih tekstova?
Koji nam je daljnji plan u vezi s poučavanjem čitanja (i pisanja) neknjiževnih tekstova?

Prijavi se

STEM područje

Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti

11. veljače 2021. u 12 sati

S ponosom Vas pozivamo na stručni skup Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti koji se odlukom Opće skupštine Ujedinjenih naroda obilježava svake godine 11. veljače. Stručni skup organiziramo u suradnji s Osnovnom školom Ivana Cankara u Zagrebu.

Prijavi se

Njemački jezik u srednjoj školi

Riznica poticaja i dodatnih materijala_Njemački jezik SŠ

10. veljače 2021. u 18:30 sati

Na online edukaciji predstavit ćemo:
– dodatne tekstove i zadatke koji uz jezične vještine omogućuju i ostvarivanje
očekivanja međupredmetnih tema
– zadatke vezane za video zapise i poticanje vještine slušanja i gledanja s razumijevanjem.

Prijavi se

Razredna nastava

5+ klub – jedinstvena podrška učiteljima razredne nastave

4. veljače 2021. u 17 sati

Na online edukaciji predložit ćemo vam:
– kako organizirati štafetne igre, poligon ili smisliti različite vježbe koordinacije uz ljestve za trening i plastične kapice
– kako potaknuti osobni i socijalni razvoja učenika uz kratke aktivnosti iz knjižice Rastemo zajedno!
– kako se koristiti kockicama pričalicama ili kockicama za razumijevanje pročitanog teksta Razumijem što čitam
– kako uz didaktička pomagala za matematiku učenicima približiti velike brojeve (100, 1000)
– kako koristiti višenamjenske piši – briši plakate
– i predložiti još mnogo ideja kako koristiti materijale koji se nalaze u 5+ kutiji.

Pridružite nam se i iskoristite priliku za postavljanje pitanja na koja ćemo vam sa zadovoljstvom odgovoriti.

Prijavi se

Informatika u osnovnoj školi

Kolo društvenih mreža_Informatika

9. veljače 2021. u 18 sati

Na online edukaciji bit će predstavljena zanimljiva i interaktivna radionica vođena duhom igrifikacije (gamification) s temom poznavanja društvenih mreža koju učitelji mogu provoditi na satu informatike u 7. i 8. razredu. Predavačica će radionicu provesti odabirom nekoliko sudionika i uključiti ih u natjecanje koje se inače provodi s učenicima, čime će odmah demonstrirati rad u razredu. Učenici kroz ovakav način rada uče, a cilj natjecanja o poznavanju društvenih mreža je osvijestiti učenike o tome koliko je važno biti informiran i posjedovati znanje koje će nas najbolje zaštiti na internetu. Isto tako, i mi učitelji moramo biti svjesni činjenice da se moramo svakim danom usavršavati i obogaćivati svoje znanje o digitalnom svijetu, kako bismo mogli pomoći učenicima s nedoumicama i poteškoćama na koje će naići te ih maksimalno zaštititi i dugoročno im osigurati sigurnije digitalno okružje.

Prijavi se

Tehnička kultura

Inicijalno provjeravanje u Tehničkoj kulturi

3. prosinca 2020. u 11 sati

Realizacija ishoda kurikuluma Tehničke kulture uvelike ovisi o načinu na koji se organiziraju uvodni sati u nastavi Tehničke kulture u petim razredima. Za učitelje Tehničke kulture izuzetno je važno odmah na početku školske godine utvrditi razine predznanja, psiho-motoričkih vještina, komunikacijskih i socijalnih kompetencija. Uvodni sati važni su i za motiviranje učenika, predstavljanje metoda i oblika rada, elemenata i kriterija vrednovanja, te način organizacije nastave u kojoj su praktični rad i obrada materijala temelj za usvajanje ishoda poučavanja.
Webinar će predstaviti primjer iz nastavne prakse kako provesti inicijalno provjeravanje u Tehničkoj kulturi s učenicima petih razreda kroz praktični rad obrade papira.

Prijavi se

Matematika u osnovnoj školi

Projekt Financijski izazov

3. prosinca 2020. u 13 sati

Na internetskoj edukaciji ćemo predstaviti projekt Financijski izazov koji smo pripremili kako bismo nastavnicima olakšali pripremu, a učenicima ostvarivanje odgojno-obrazovnih očekivanja međupredmetne teme Poduzetništvo, domene Ekonomska i financijska pismenost.
Predstavit ćemo zabavnu igru Financijski izazov i materijale koje smo u ovom ciklusu pripremili za nastavnike matematike i njihove učenike.

Prijavi se

Priroda, biologija i kemija u osnovnoj školi

Vrednovanje istraživačkih radova u nastavi prirode, biologije i kemije

3. prosinca 2020. u 17 sati

Istraživački radovi su osobito izazovni u nastavi na daljinu, a važan su dio STEM područja. Interaktivno izlaganje o vrednovanju i u virtualnom okruženju uključuje: upoznavanje učitelja s digitalnim alatima koji im mogu biti od velike pomoći, primjere dobre prakse implementacije vrednovanja u nastavu na daljinu, primjere vršnjačkog vrednovanja i aktivno sudjelovanje sudionika. Sve navedeno učitelji mogu iskoristiti i u nastavi koja se odvija fizički, u razredu.

Prijavi se

Informatika u osnovnoj školi

Metodički i pedagoški pristupi u nastavi informatike u nižim razredima osnovne škole

4. prosinca 2020. u 18 sati

U središtu internetske edukacije je oblikovanje nastavnog sata informatike od uvodnoga do završnog dijela. Prikazat će se jedan ogledni sat na primjeru nastavne jedinice Pišemo digitalno koja se obrađuje u drugom razredu osnovne škole. Ogledni je sat metodički i pedagoški osmišljen tako da su primijenjene aktivnosti kojima se ostvaruje korelacija s nastavnim sadržajima drugih nastavnih predmeta što dodatno obogaćuje nastavu informatike i ne izdvaja je iz cjeline

Prijavi se

Razredna nastava

Kurikulum: Što je novo, što je staro, što je drukčije?

7. prosinca 2020. u 15 sati

Novi kurikulum pretpostavlja brojne promjene u odnosu na dosadašnji način rada – promjenu paradigme učenja i poučavanja, promjenu vrednovanja i promjenu sadržaja. Znamo da se u tome ponekad teško snaći. No uz cjelokupnu podršku Školske knjige ovladavanje novim načinima rada je jednostavnije. Ovdje smo kako bismo vam odgovorili na pitanja, olakšali snalaženje i razjasnili nedoumice. Pridružite nam se.

Prijavi se

Engleski jezik u osnovnoj školi

Creative Reading Engleski jezik OŠ

7. prosinca 2020. u 17 sati

Kreativno čitanje tema je trećeg webinara iz serije Book club. To je razigrano-ozbiljan pristup čitanju na stranom jeziku u kojemu se primjenjuju različite zabavne aktivnosti kako bi se mladim čitateljima približio sadržaj i jezik nekoga književnog teksta te stvaralačko-istraživački zadatci u kojima se oni upoznaju i sa širim društvenim kontekstom u kojemu je tekst nastao.

Prijavi se

Povijest u osnovnoj školi

5+ klub – jedinstvena podrška učiteljima_Povijest OŠ

7. prosinca 2020. u 19 sati

Kao što smo obećali i najavili tijekom proljeća, pripremili smo niz materijala za podršku učiteljima povijesti koji koriste naše udžbenike i druge obrazovne materijale. Dat ćemo kratki pregled svih mogućnosti i noviteta te predstaviti sadržaj naših 5+ paketa za povijest koje ćete uskoro dobiti, a pokazat ćemo i različite mogućnosti vrednovanja uz pomoć sadržaja.

Prijavi se

Talijanski jezik u osnovnoj školi

Zašto je važno čitati na stranom jeziku?_Talijanski jezik OŠ

8. prosinca 2020. u 11 sati

Na online edukaciji bit će prezentirani primjeri upotrebe lektire u nastavi talijanskog jezika i pokazat će se kako osmisliti nastavni sat koji će potaknuti učenika na aktivno sudjelovanje.

Prijavi se

Hrvatski jezik u srednjoj školi

Primjeri aktivnosti i podrške za ostvarivanje predmetnih ishoda u nastavi Hrvatskoga jezika_SŠ

8. prosinca 2020. u 13 sati

Predavanje će obuhvatiti primjere aktivnosti i podrške za ostvarivanje pojedinih predmetnih ishoda iz svih triju predmetnih područja – Hrvatski jezik i komunikacija, Književnost i stvaralaštvo te Kultura i mediji. Odabrali smo primjere iz svih triju udžbenika iz udžbeničke serije Putokazi te pripadajućih metodičkih priručnika za nastavnike u tiskanom i digitalnom obliku. Bit će to potpuri korisnih prijedloga za nastavu Hrvatskoga jezika u srednjoj školi u fizičkom okruženju i daljinskoj nastavi.

Prijavi se

Glazbena kultura u osnovnoj školi

5+ klub – jedinstvena podrška učiteljima_Glazbena kultura OŠ

9. prosinca 2020. u 11 sati

Kao što smo najavili tijekom proljeća, pripremili smo niz materijala za podršku učiteljima glazbene kulture koji koriste naše udžbenike i druge obrazovne materijale. Dat ćemo kratki pregled svih mogućnosti i noviteta te predstaviti sadržaj naših 5+ paketa koji ćete uskoro dobiti. Saznajte kako korištenjem melodijskih cijevi možete vrednovati svoje učenike istodobno razvijajući njihovu kreativnost. O sadržaju, kao i o različitim mogućnostima vrednovanja uz njegovu pomoć govorit Marija Tonković, urednica glazbene kulture. Pridružite nam se i iskoristite priliku za postavljanje pitanja na koja ćemo vam sa zadovoljstvom odgovoriti.

Prijavi se

Njemački jezik u osnovnoj školi

Literatur durch Schaffen_Njemački jezik OŠ

9. prosinca 2020. u 13 sati

Književnost u nastavi učenike uvodi u nove svjetove, a u nastavi stranih jezika dodatno potiče motivaciju za učenjem. No što učiniti kada su nam materijalni resursi ograničeni? Odgovor je jednostavan: učenici će sami izraditi svoje knjige.
Na webinaru ćete dobiti praktične savjete koji će vam pomoći pri izboru književnih predložaka i njihovoj pripremi, tijekom obrade pa sve do izrade vlastite slikovnice. Rezultat svega bit će novi materijal za nastavu koji su učenici sami stvorili.

Prijavi se

Kemija u osnovnoj školi

5+ klub – jedinstvena podrška učiteljima_Kemija OŠ

10. prosinca 2020. u 11 sati

Kao što smo obećali i najavili tijekom proljeća, pripremili smo niz materijala za podršku učiteljima kemije koji koriste naše udžbenike i druge obrazovne materijale. Dat ćemo kratki pregled svih mogućnosti i noviteta te predstaviti sadržaj naših 5+ paketa za kemije koji ćete uskoro dobiti. O sadržaju, kao i o različitim mogućnostima vrednovanja uz njegovu pomoć govorit će Goran Bukan Breberić, urednik kemije. Pridružite nam se i iskoristite priliku za postavljanje pitanja na koja ćemo vam sa zadovoljstvom odgovoriti.

Prijavi se

Likovna kultura u osnovnoj školi

5+ klub i jedinstvena podrška učiteljima likovne kulture

10. prosinca 2020. u 13 sati

Školska knjiga kontinuirano razvija nove nastavne sadržaje i materijale kako bi Vam osigurala cjelovitu podršku i potporu u pripremi i izvođenju nastave.
Kao što smo najavili tijekom proljeća, pripremili smo niz materijala za podršku našim korisnicima, učiteljima likovne kulture. U ovom će webinaru urednica Jozefina Ćurković predstaviti sadržaj naših 5+ paketa za Likovnu kulturu i uputiti Vas u mogućnosti njihove uporabe u svrhu jednostavnije i kvalitetnije provođenje nastave likovne kulture.
Osvrnut ćemo se i na sustavnu podršku nastavi – u učionici i na daljinu – koja Vam je dostupna na našim digitalnim platformama.

Prijavi se

Geografija u osnovnoj školi

Uspješno poučavanje, izazovi današnjice_Geografija OŠ

10. prosinca 2020. u 15 sati

Kako se dobro organizirati, koje alate koristiti da bi bili što efikasniji, a učenici što uspješniji u ostvarivanju ishoda nastave i očekivanja međupredmetnih tema?
Kao što smo obećali i najavili tijekom proljeća, pripremili smo niz materijala za podršku učiteljima geografije koji koriste naše udžbenike i druge obrazovne materijale. Dat ćemo kratki pregled svih mogućnosti i noviteta te predstaviti sadržaj naših 5+ paketa koji ćete uskoro dobiti. O sadržaju, kao i o različitim mogućnostima vrednovanja govorit će Snježana Bakarić Palička, Antonija Kojundžić, Krešimir Kojundžić, Nives Orešić i dr.Na webinaru ćete dobiti praktične savjete koji će vam pomoći pri izboru književnih predložaka i njihovoj pripremi, tijekom obrade pa sve do izrade vlastite slikovnice. Rezultat svega bit će novi materijal za nastavu koji su učenici sami stvorili.

Prijavi se